Website www.daschagraafsma.nl

Na het afscheid van Dascha is er veel gevraagd naar een plaats om haar te kunnen herinneren en haar leven verder te kunnen delen. Daarom is er de website www.daschagraafsma.nl gekomen.

Men kan reageren, zelf reacties en gedachten insturen. Dat doet u door hierboven op het blauwe ballonnetje te klikken.

IMG-20160813-WA0002

21 gedachten over “Website www.daschagraafsma.nl

 1. Lieve dascha je was een top meid. Heel moedig en. Heel erg vrolijk altijd. Ik vind het echt jammer wat er met je is gebeurd. Ik had dit niet aan zien komen en je familie ook niet. Toen we het toehoren kregen waren we erg geschrokken En we wisten niet wat we moesten denken of zeggen. We waren helemaal stil lieve dascha ik hoop dat je het heel fijn zou hebben op de plek waar je nu bent Ik kijk steeds naar boven en dan denk ik altijd. Heeft dascha het wel goed op het plekje waar ze nu is. Ik mis je heel erg “das” ik blijf aan je denken en je was een topper van een meid met gouden handjes voor liefde en vrolijkheid ik mis je.

 2. Soms raakt je iets je kent de persoon niet
  dit is zo iemand die in mijn gedachten is
  fam graafsma veel sterkte en liefde voor nu
  en in de toekomst.
  dikke kus van mij.

 3. Lieve Dascha en Fam Graafsma.

  Er gaat geen dag voor bij dat ik niet aan Dascha denk en aan Fam. Hoe erg is het een kind te verliezen, en dan ook nog niet wetende hoe het precies is gegaan want als ik de foto’s zie krijg ik rillingen en tranen wat een mooi en lief meisje nu als een mooie ster aan de hemel niet te geloven.
  Ik wens iedereen die Dascha heeft gekend heel veel sterkte en vooral de
  Fam. Graafsma alle sterkte en kracht toe om het een keer een plekje te kunnen geven Dascha kijkt van boven mee en is er altijd. Liefs Ceciel Buis.

 4. Van Dominique (tekst bij de crematie)

  Lieve Dasch,
  Hier sta ik dan. Voor jou. Speciaal voor jou. Ik dacht, ik ga maar als een van de eersten. Dan heb ik het maar gehad. Je weet hoe erg ik een hekel heb aan het praten voor veel mensen.
  Hoe is het daarboven? Heb je oma al ontmoet? Geef haar maar een dikke knuffel van me. Ik weet hoe erg je haar miste. Ik verwacht dat zij nu bij je zal zijn. Dat jullie nu samen als twee engeltjes naar ons kijken. Ik hoop dat ik het een beetje goed doe, als jouw zus zijnde. Ik heb in ieder geval heel hard mijn best gedaan op jouw uitvaart. Ik hoop echt dat je het mooi vindt.
  Als ik aan je denk krijg ik altijd een glimlach op mijn gezicht. Als ik andere mensen mag geloven, waren wij twee handen op een buik. Mijn partner in crime. Van de raarste whatsappjes en snapchats die wij naar elkaar stuurden, naar alle tekeningen die je voor me hebt gemaakt toen je klein was. Hoe wij samen geen grote voorliefde hadden voor wiskunde, allebei altijd te laat kwamen, samen de meest belachelijke geluiden konden maken en de meest achterlijke dansjes deden. Mama zei altijd dat er storm op komst was als wij samen een goede bui hadden. Of dat ze net zo goed niet mee had kunnen gaan, omdat wij toch alleen maar bezig waren met elkaar. Als wij samen sliepen, of toen ik nog thuis woonde en jij bij mij in bed kwam liggen, was er vaak amper meer ruimte voor mij over. Ik had geen deken of ik kreeg ineens een arm voor mijn hoofd. Want als jij sliep, dan sliep je ook echt. Maar omdat jij, jij was, was dat verre van een probleem.
  Hoogtepunten en dieptepunten deelden wij met elkaar. Het doet me pijn dat ik jouw laatste dieptepunt niet heb gekend.
  En weet je nog, Dasch, ons dagje naar Den Haag, wat maar een dagje is geworden omdat we nog samen met mama naar Venetie zouden gaan. We gingen naar Den Haag voor je verjaardag, kochten allebei weer dezelfde kleren, hadden zo erg de slappe lach dat we uit werden gemaakt voor ‘rotwijven’ door mensen die dachten dat we hun uitlachten. Dat ik de koffie die je voor me had gehaald vol over de straat heen uitproestte omdat hij zo heet was en jij in de bioscoop voorover viel en ik dat niet doorhad, zodat jij afging in je eentje. Partner – in- crime. Ik vond trouwens die broek en dat t-shirt terug in je kast die ik al twee maanden kwijt was. Gelukkig had ik nog geen nieuwe gekocht. Ik heb jou helaas je sjaal niet meer terug kunnen geven.
  Hoe ik jouw luiers verschoonde, we tenten bouwden onder mijn bureau en we volwaardige circussen opvoerden voor papa en mama. Je vervalste schoolbriefjes onder mijn naam (aangezien we toch een identiek handschrift hadden) en we konden heel goed bekvechten om de rol als ‘dj’ in de auto. We hadden allebei nooit het geduld om het hele liedje af te luisteren, maar hielden eigenlijk gewoon van dezelfde muziek. Hoe iedereen onze stemmen aan de telefoon door elkaar haalde, jou do noemde en mij das, en hoe ik, toen ik in het buitenland was, een berichtje kreeg van mijn buren dat de muziek echt zachter moest worden gezet. Je paste namelijk op mijn konijntjes in mijn huis toen ik op vakantie was. Ik wil je nog bedanken voor die poging die je hebt gedaan om de konijnen manieren bij te brengen. Dit heeft echter niet veel zin gehad. Mama en ik kwamen drie weken geleden nog bij jou eten bij Holyland en waren ontzettend trots op jou hoe jij dat allemaal deed. Zo kan ik nog wel een uur doorgaan. Dat waren wij, dat was jij, met slechts wat voorbeelden van je grote zus en broers.

  Ook hadden wij wel eens ruzie. Gewoon echte zussen-ruzies, waarbij we elkaar zo nu en dan heel irritant vonden. Maar vaak was dat binnen vijf minuten ook weer voorbij. Af en toe vond je het ook maar irritant om de jongste te zijn, maar wij hadden alleen maar het beste voor met jou. Je bent gewoon een geweldig zusje.

  Lieve dascha, lief klein zusje van me, ik begrijp nog steeds niet hoe jij er ineens niet meer kan zijn. Het voelt als een amputatie, ik ben jou kwijt en jij was een deel van mij. Ik hoop dat ik altijd genoeg aan je heb laten zien hoeveel ik om je geef en hoeveel ik van je hou.
  Ik hou van je en ik ga je verschrikkelijk missen. Je zal voor de rest van mijn leven een deel van mij blijven. Als ik kinderen krijg, zal ik ze vertellen dat ze een geweldige tante zouden hebben gehad, die mijn opvoeding ontzettend zou hebben verpest, zodat ze alleen maar bij hun tante hadden willen zijn. Ik neem je voor altijd met mij mee. Deze gelegenheid is geen afscheid, maar een eerbetoon aan jou. Om te laten zien hoe geweldig jij was. Want wij zijn samen voor altijd.
  Liefs van je partner in crime, je zushi, je bubba en je pinguin die houdt van zeesterren.
  Dikke kus, van je zus.

 5. Van Dominique, ………. Praag

  Hi schat, hoe is het daarboven? Ik was een stukje dichterbij je. Joa en ik vlogen namelijk samen naar Praag, weet je nog? Dat hadden we al een tijdje geleden geboekt. Ik merkte gelijk je aanwezigheid want ik maakte Joa met kaarten in met 5-0. Vanochtend wilde ik het liefste naar huis, want ik vond het heel erg moeilijk om hier te zijn. Ik wilde namelijk naar jou toe. Maar dankzij papa ben ik gebleven, want hij zei: ‘lieverd, het maakt niet uit waar je op de wereld bent. Dascha is toch in de hemel.’ Vandaag is Joa jarig. Hij mist je ook heel erg. We vragen ons af hoe je hem gefeliciteerd zou hebben: of heel gek (al boerend) of juist spontaan heel lief. Ik hoop dat je Praag mooi vind, met al die lichtjes. Ik heb namelijk beloofd je altijd met me mee te nemen. En dat heb ik gedaan..! Het doet me pijn dat jij nog moest beginnen aan je eigen reisjes en dat we er samen ook nog een hadden gepland. Ik ga het alleen het allermoeilijkste vinden, dat jij er straks niet bent om me op te halen van het vliegveld. Want bij bijna alle tripjes die ik maakte stond jij weer trouw met mama op mij te wachten. En hoe kort ik ook weg ging, we misten elkaar altijd. Ook de keren dat je me met mama op kwam halen van m’n werk en dat je je verstopte in de auto om mij te laten schrikken blijven fijne herinneringen. Helaas moeten het herinneringen blijven. Nooit geweten dat die zoveel waarde zouden krijgen. I love u.

  P.s. ode aan jouw lieve vriendinnetje Sarah, die mij vanochtend ook nog aan het huilen maakte met haar mooie berichtje.
  Pps. Ze hebben hier een winkel met super grote gummyberen!!
  Ppps. Ik heb je jas aan.. Sorry

 6. Van Dominique: Zushi

  Hee zushi, (Varkenssnuit,pinguïn)
  Ik heb altijd zo erg van geluk mogen spreken dat jij mijn zusje bent.
  Ik ben er altijd zo trots op geweest dat jij mijn kleine zusje was.
  Kerst, oud&nieuw, mama’s verjaardag, Dana’s komst en mijn eerste auto.
  Toch kijk ik elke keer achter me of je niet bij me achterin zit.
  Hoogtepunten hebben geen betekenis omdat we het niet met jou kunnen delen.
  Waar blijf je nou?
  De wereld gaat door zonder jou.
  Het leven gaat door zonder jou.
  Maar ik laat je niet los.

 7. Voor de familie Graafsma,

  Vlak na Dascha’s geboorte ontstond er een prachtig gedicht.
  Een tekst geschreven door René, in die tijd onze overbuurman.
  Met deze tekst zijn René en ik achter de piano gaan zitten.
  Al spelend en van gedachten wisselend gaven wij het gedicht een melodie.
  Deze melodie kreeg steeds meer vorm en we creëerden
  iets waarvan je soms achteraf vraagt waardoor je geïnspireerd raakte:
  …. De geboorte van een kind. De harmonie in de muziek en de klank van een viool.
  De schoonheid van de natuur. De warmte van vrienden met elkaar.
  … ontstaan achter een piano, gecomponeerd in een prachtige andere tijd.

  Het is eigenlijk nog steeds niet te bevatten dat de tekst van het lied RESPECT
  na al die jaren in deze tragische context geplaatst moest worden.
  “Dascha, wees vrij; je bent vrij om in alle schoonheid te zijn wie je bent,; verenigd met het water en de lucht in de wereld.”

 8. Dascha, ik heb je niet gekend maar toch denk ik vaak aan je. De verhalen en foto’s die vertellen over wie jij bent geven me een warm gevoel en ik kan me amper voorstellen hoe dit verlies voor je familie, vrienden en kennissen moet voelen.

  Ik wil dat jouw dierbaren weten dat je niet écht weg bent. En dat een definitief afscheid niet bestaat. Uit eigen ervaring weet ik dat een dierbare zich soms kan verschuilen in de kleinste toevalligheden. Bijvoorbeeld met een bepaald liedje op een speciaal moment. Ik wens toe dat ze zich geïnspireerd voelen door jouw leven. Door het leven zelf te omarmen met datzelfde enthousiasme en diezelfde liefde en daarmee eer brengen aan jou.

  Rust zacht, Dascha.

 9. Met veel respect de documentaire gekeken. Ik hoop van ganse harte dat er op enig moment meer duidelijkheid komt over wat er met uw dochter, zus, vriendin is gebeurt. Ik wens u heel veel kracht om met dit verlies verder te leven.

 10. Lieve lieve dasha…

  Ik ken je niet maar dit nieuws heeft mij zo aangegrepen…
  Vanaf het moment dat ik een bericht zag dat je vermist was .
  Toen ik daarna heel kort erna zag dat je niet meer in leven was stond mijn hart even stil..
  Meestal bij vermist berichten komt er wel goed nieuws en er was van mijn kant ook een overtuiging van oow binnen maximaal een weekje zal ze wel weer terecht zijn..
  Daarom kwam het bericht van je vader zo verschrikkelijk hard aan!..
  Ik weet dat dit misschien raar klinkt maar ik voelde gewoon verdriet van binnen…

  Zo jong nog zo’n mooi leven voor je!

  Ik hoop van harte dat er snel antwoorden komen en dat er duidelijkheid komt wat er nou echt is gebeurd.

  Heel veel sterkte voor de familie

 11. Dascha ik heb je nooit gekend. Maar toch heeft de documentaire me geraakt, zoveel onduidelijkheid over wat er precies gebeurd is. Persoonlijk denk ik dat er meer is gebeurd dan zelfmoord. Ik hoop dat de waarheid ooit boven water komt.
  In ieder geval wil ik de familie veel sterkte en kracht toewensen.

 12. ik heb op 3 januari mijn lieve moeder verloren en heb nog steeds rauw,gelukkig weet ik niet hoe het is om een kind te verliezen maar ik weet 1 ding zeker even erg , voor de ouders veel erger dat weet ik zeker daarom hoop ik van god dat ze alle sterkete krijgen die ze nodig heben om deze verlies te boven staan,met eerbied veel sterkte

 13. lieve dascha het is nu 6 a 7 maanden geleden dat je er niet meer bent,, maar vergeten doen wij je nooit.. en lieve meid je moet weten dat wij je ook niet vergeten en het niet kunnen geloven dat wat er ook gebeurd is.. dat je dat zelf gewild hebt? daarom zeg ik we denken dag en nacht aan je. en dascha geloof ons de waarheid zal boven water komen. gr anoniem

 14. Mooi en lief meisje,

  Ik heb jou niet gekend, ik ken je familie niet, maar ik leef intens met eenieder in jouw omgeving mee.

  Ik herken mezelf in de verhalen over jou. Lekker spontaan, vrolijke stuiter en altijd een grote glimlach op d’r gezicht. Zo was (en ben) ik ook altijd.

  Dat je voor eeuwig mag schijnen als een sprankelend sterretje. Op de een of andere manier moet ik heel vaak aan je denken.

  Zeer warme knuffel en groet,

  Es

 15. Lieve familie, ik schrijf dit om een persoonlijke reden, heb eigenlijk alles gevolgd van je, waarom ? Omdat ik heel erg ziek ben, maar gaat om jou,broers ,zussen en ouders, wat heb ik een respect voor hun, rust zacht dascha

 16. Mooi en lief meisje,

  Ik heb eerder wat geschreven op jouw plekje hier. Toch wil ik weer wat schrijven. Gewoon omdat ik geinspireerd raakte.

  Ieder mens wordt geboren met een doel en taken. Men zegt weleens ”the good die young”. Op de een of andere manier overlijden bijzondere mensen jong. Kijk naar Steve Jobs, Michael Jackson, Marc Cornelissen en zo kan ik wel even doorgaan. Ik heb jou helaas niet gekend (wat had ik dat graag gewild, we hebben zoveel raakvlakken). Zeer waarschijnlijk was jij zo’n bijzonder persoon dat je taak er maar snel op zat. God nam jouw ziel bij zich.

  Jouw taak was duidelijk. Een lieve dochter zijn voor je ouders, een aardige collega voor je werkplek, een leuk zusje voor je broers en zussen, een grappige en loyale vriendin voor al je andere vriendinnen en vrienden. Ik wens dat mensen jou vooral met een glimlachje op herdenken.

  Bijna elke nacht kom jij wel eventjes in mij op. Je hebt zo’n mooie glimlach. Ik heb je vader een paar maanden geleden aan de telefoon gesproken. Wat heb jij een sterke en strijdvaardige vader. Zoals gezegd: ik ken je niet. Maar ik weet zeker dat je heel trots bent op hem.

  Ik bid elke nacht voor jouw ouders, zussen, broers en al je vrienden dat de waarheid boven water komt. Niemand verdient dit. Ooit komen al je geliefden bij jou. Dan kun je weer met hen lachen, gek doen, lief voor hen zijn… Dan kun je ze weer omhelzen, met ze zingen en dansen…

  Mooie Dascha, in God is kracht – om te helpen.

  Es

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.